Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

logo

A Fenntarthatósági Témahét programlistája napokra bontva:

https://bit.ly/2Lh0az9


2018. április 23. (hétfő) - 1. nap

Megkezdődött a Fenntarthatósági Témahét iskolánkban. A rendezvénysorozatot Petró Árpád, a Térségi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Az első nap a hulladékgazdálkodás jegyében telt. Diákjaink hallgathattak előadást  "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" címmel, részt vehettek öko játékbemutatókon és több kisfilmet is megtekinthettek a témakörben.További képek: https://bit.ly/2qYzzPI


2018. április 24. (kedd) - 2. nap

A Fenntarthatósági Témahét 2. napján diákjaink hallgathattak előadást „Természetvédelmi területünk növény- és állatvilágának védelme” címmel Dr. Mónus Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem tanára tolmácsolásában; részt vehettek a Nyírségvíz Zrt. munkatársainak interaktív előadásain „Mennyit ér ma a tiszta víz?” (Dobrai Tamás PR koordinátor) és „Környezetünk és vizeink védelme ma már nem lehetőség, hanem kötelezettség!” (Pogácsásné Balogh Edina környezetvédelmi referens) címekkel.

 

Ezen kívül interaktív szerelési bemutatón aktív közreműködői lehettek a Nyírségvíz Zrt. szakembereinek irányításával, valamint "A papír új élete" kézműves foglalkozáson papírcsodákat készíthettek Pellerné Poór Etelka a  Fifot Egyesület iparművésze és Tolnainé Sitku Erika irányításával.

További képek: https://bit.ly/2JrHtHU


2018. április 25. (szerda) - 3. nap

A Fenntarthatósági Témahét 3. napján iskolánk tanulói „A varázslatos Felső -Tisza vidéke” című kiállítást és biotermék bemutatót is megtekinthettek az aulában. Meghallgathatták Botos Csaba előadását az E-misszió Alapítványtól „Te tehetsz róla, te tehetsz érte!” címmel, majd részt vehettek az ÖKO - lábnyom vetélkedőn. Sikere volt Roma Árpád :" NE FÜSTÖL/ög/J, TEKERJ" előadásának és az azt követő kerékpáros ügyességi vetélkedőnek is.További képek: https://bit.ly/2HS7e76


2018. április 26. (csütörtök) - 4. nap

A Fenntarthatósági Témahét 4. napján Nyíregyháza épített és természeti környezetéről hallgathattak előadást diákjaink a Városvédő Egyesület szakemberétől. A témahét keretében ma tartottuk iskolánkban az EGÉSZSÉGNAPot, mely igen mozgalmasra sikerült!

A nap folyamán a Jósa András Oktató Kórház szakemberei tartottak bemutatót, és végeztek egészségügyi szűréseket. Volt oxigén szaturáció, BMI számítás, vérnyomás, vércukorszint mérések, újraélesztés Ambu babával.

A Tünde Optika szakembere adott látással kapcsolatos tanácsokat, iskolánk szaktanára, Geréné Tolnai Zsuzsa az egészséges bőrápolás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, Pirintné Üveges Katalin szaktanár „Ismerd meg a tested anatómiai modellek segítségével!” címmel tartott interaktív bemutatót. „Részeg szemüveg” bemutatóval világított rá iskolánk bűnmegelőzési referense, Páll Sándor, az ittas közlekedés veszélyeire.

A Jósa András Oktató Kórház szakembere Horváth Judit „Mit tegyünk, hogy jót együnk? Tudatos vásárlás, tudatos étkezés!” címmel tartott előadása után játékos vetélkedőre invitálta a részt vevőket.

Mindeközben folyamatosan figyelemmel követhettek egészségmegőrzéssel kapcsolatos bemutatófilmet az érdeklődők.

A nap zárásaként „Fut a suli!” felhívással az NYVSC pályán tanulók és tanárok együtt futottak, hogy felhívják a figyelmet az egészségmegőrzés fontosságára.További képek: https://bit.ly/2vND9kz


2018. április 27. (péntek) - 5. nap

A Fenntarthatósági Témahét záró napján Sipos László, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanára tartott előadást a csernobili atomkatasztrófa hatásairól. Emellett filmvetítéseket láthattak az érdeklődők a megújuló energiáról, és a Föld jövőjéről.

Az újrahasznosítás kreatív példáját hozták el nekünk a divat- és stílustervező tanulóink, akik hulladék anyagokból, papírból, fémből, műanyagból, saját maguk által tervezett és elkészített ruhadarabokat és kiegészítőket mutattak be egy divatbemutató keretében.

A délelőtt folyamán kinőtt és megunt ruháikból csere-bere ruhabörzén újíthatták fel ruhatárjaikat diákjaink.

A nap zárásaként a héten zajlott vetélkedők eredményhirdetései következtek. Jutalmat kapott a legtöbb rendezvényen résztvevő diák, és az az osztály is, akik közül a legtöbben vettek részt különféle eseményeken. Így a 9/B osztályból Balogh András, valamint a 9/3 osztály képviselői vehettek át ajándékot.További képek: https://bit.ly/2kM3oiM